Żytnie bułeczki z serem żółtym
Składniki
- 400 g mąki żytniej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 100 g sera Gouda MSM Mońki
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę, drożdże, sól, cukier i olej połączyć w misce. Następnie wlać wodę i zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Masę podzielić na małe, równej wielkości kulki.
Krok 2
Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby podrosły. Piec ok. 30 min. w temperaturze 200st.C. Po wyciągnięciu lekko posmarować zimną wodą, zawinąć w kuchenną ściereczkę i odstawić do wystygnięcia.
Krok 3
Chłodne bułeczki lekko natrzeć od góry masłem. Zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach i posypać nim chłodne pieczywo. Zapiec w piekarniku, żeby ser się rozpuścił. Gotowe podawać z masłem.