Chleb gryczany z gruszkami, orzechami i syropem klonowym
Składniki
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej
- 100 ml wrzącej wody
- 2 szt jędrnych gruszek
- 100 g ulubionych orzechów ( najlepiej laskowych )
- 55 ml syropu klonowego
- 100 g mąki gryczanej
- 300 g jasnej mąki orkiszowej
- 300 ml wody
- 0.25 łyżeczki świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę gryczaną zalewamy 100 ml wrzącej wody, odstawimy na ok. 2 h lub do całkowitego wchłonięcia płynu. Odsączamy na sicie. Orzechy grubo siekamy, gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
Krok 2
W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy syrop klonowy, obie mąki, kaszę, sól i orzechy, zagniatamy ciasto (będzie dość rzadkie i lepkie – można to zrobić hakiem w robocie kuchennym). Na sam koniec zagniatamy i dodajemy gruszki, wyrabiamy tylko tyle, aby równomiernie rozmieścić je w cieście.
Krok 3
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na omączonym blacie/stolnicy pod ściereczką na ok. 1,5 -2 h zakładając je w tym czasie na kopertę dwukrotnie. Po wyrośnięciu, dzielimy je na dwie części, przekładamy do dwóch lub jednej keksówki (natłuszczonej i omączonej) i odstawimy do ponownego wyrośnięcia, które może się odbyć nocą w lodówce.
Krok 4
Gdy chleby wyrosną, nagrzewamy piekarnik do 210°C umieszczając w nim blachę z wodą. Przed włożeniem foremek z chlebkiem usuwamy blachę z wodą. Chleby pieczemy ok. 30 minut, studzimy na kratce. Polecam!