Chleb pszenno-razowy na zakwasie

Dodany przez: bibliasmakow.pl (więcej moich przepisów)

Chleb razowy wyszedł bajeczny, zabrałam go ze sobą na wycieczkę w Bieszczady. Podjadany z wiejskim twarożkiem i pomidorami – to było spełnienie marzeń;).
Obejrzane: 2530
Porcje: 2
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Zaczyn

  • 650 ml letniej wody
  • 0.5 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
  • 500 g mąki pszennej razowej

Ciasto właściwe

  • cały zaczyn
  • 400 g mąki pszennej razowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 25 g soli
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Zakwas trzeba zacząć robić 6 dni przed pieczeniem chleba. Przygotowujemy sobie słoik, kawałek gazy, mąkę żytnią (typ 2000) i letnią wodę. Do słoika wsypujemy dwie łyżki mąki i zalewamy dwoma łyżkami letniej wody. Miksturę wymieszać, przykryć gazą i odstawić na noc. Na drugi dzień dosypać łyżkę mąki i dolać łyżkę wody, zamieszać, przykryć odstawić. Tak przez minimum pięć dni. Szóstego dnia mamy gotowy pierwszy zakwas na chleb.

Krok 2

Wieczór przed wypiekiem chleba przygotowujemy zaczyn. Mieszamy dokładnie mąkę z wodą i zakwasem. Dobrze jest wymieszać wszystkie składniki w dużej misce, żeby na drugi dzień wyrabiać w niej ciasto. Miskę z zaczynem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na noc. Żeby zakwas w zaczynie dobrze pracował nie może być narażony na przeciągi.

Krok 3

Rano zaczyn powinien mieć spienioną powierzchnię. Dodajemy do niego mąkę i sól. Ponieważ ciasto będzie dosyć luźne, najlepiej wyrabiać je mikserem z hakami, mieszając tak długo aż masa będzie gładka. Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy na 4 godziny. Ważne, żeby co godzinę pamiętać o napowietrzeniu ciasta – trzeba uderzyć w nie pięścią, a potem chwilę wyrabiać rękami. Za każdym razem miskę przykrywamy po napowietrzaniu ciasta.

Krok 4

Po 4 godzinach ciasto dzielimy na dwie części. Chleb piekłam w keksówkach, które odrobinę oprószyłam mąką i ukształtowane bochenki włożyłam do form. Formy przykryć ścierką i odstawić na 2 godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik do 250°C.
Chleb piec w tej temperaturze 10 minut, potem zmniejszyć do 200°C i piec jeszcze pół godziny. Wystudzić na kratce (choć z tym studzeniem bywa różnie, u mnie chleb jest próbowany już na ciepło:)) i gotowe.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×