Stefanka ciasto idealne
Składniki
- 3.5 szklanki mąki pszennej
- 200 g margaryny
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek miodu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Krok 1
Margarynę, miód i cukier stopić i przestudzić. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną i kakao. Dodać stopioną, przestudzoną masę. Na koniec dać jajka. Dokładnie wyrobić, aż wszystkie składniki się połączą (ciasto nie jest zbyt gęste!). Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24x27cm.
Piec około 20minut w temp. 180st. Przestudzić i przekroić na trzy części.
Krok 2
Krem:
1 l mleka 3,2%,
7 czubatych łyżek kaszy manny,
szklanka cukru pudru,
sok z 1/2 cytryny,
80g margaryny,
powidła śliwkowe.
Mleko zagotować z cukrem pudrem i kaszą manną. Gotować na małym ogniu około 15minut, często mieszając. Masę całkowicie ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać po łyżce kaszy manny. na koniec dodać sok z cytryny. Blaty ciasta smarować powidłami, następnie przekładać kremem. Wierzch można posmarować resztą kremu lub oprószyć cukrem pudrem i udekorować czekoladowymi gwiazdkami.