Mazurek bardzo mocno orzechowy z karmelem
Składniki
Ciasto kruche
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 1 jajo
- 1 szt szczypta soli
Nadzienie orzechowo-karmelowe
- 250 g łuskanych włoskich orzechów
- 400 g cukru
- 250 ml wody
- 200 g masła
- 100 g śmietany 18%
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto:
Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą lub czystą ściereczkę i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Krok 2
Nadzienie:
Zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem cytrynowym. Trzymamy na ogniu tak długo, aż cukier skarmelizuje. Wyłączamy płomień, dodajemy śmietanę, orzechy oraz pokrojone na kawałki masło. Mieszamy do rozpuszczenia się masła.
Krok 3
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim natłuszczoną formę o średnicy 24-26 cm, starannie dociskając brzegi. Na ciasto równomiernie wykładamy masę karmelowo-orzechową. Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 175C. Studzimy i wkładamy na godzinę do lodówki.