Babka cytrynowa
Składniki
CIASTO
- 4 jajka
- 0.75 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 2 cytryny
LUKIER:
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki wody
- cukier puder
Przygotowanie:
Krok 1
Masło rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Mikserem ucieramy jajka dodając po łyżce cukru do momentu, aż masa będzie gładka i granulki cukru nie będą wyczuwalne. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki, a następnie dalej ucierając masę jajeczną dodawać po łyżce przesianej mieszanki. Kiedy masa jest gładka wciąż ucierając wlewamy strużką zimne masło.
Cytryny dokładnie myjemy. Do utartej masy ścieramy na tartce skórkę z obu cytryn, a następnie wyciskamy z nich sok i ucierając masę mikserem, wlewamy strużką sok. Miksujemy do połączenia się składników.
Formę od babki smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, następnie wylewamy do niej utartą masę.
Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-55 minut do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym piekarniku do przestudzenia.
Ostudzoną babkę wyjmujemy z foremki i polewamy lukrem cytrynowym.
Krok 2
Sok z cytryny mieszamy z wodą i dodajemy cukier puder. Rozcieramy na gładką masę (cukru pudru dodajemy tyle ile wezmą płyny, lukier ma być dość gęsty).