Torcik cappucino
Składniki
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 100 g mąki tortowej
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 160 g cukru
- szczypta soli
- Krem budyniowy:
- 625 ml mleka 3,2%
- 200 g masła
- 2 budynie śmietankowe
- 80 g cukru
- 2-3 łyżki spirytusu
- Masa kawowa:
- 500 ml mleka 3,2%
- 7 łyżek kawy cappuccino (proszku)
- 2 torebki śmietanki "Śnieżka"
- 5 płaskich łyżek żelatyny
- ¼ szklanki wody
- Poncz:
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 100 ml gorącej wody
- 2 łyżki spirytusu
- Dodatkowo:
- 1 łyżka ciemnego kakao
Przygotowanie:
Krok 1
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy zrumieniony wierzch.
Poncz
W gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy spirytus i mieszamy. Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt.
Krem budyniowy
Do rondelka przelewamy 600 ml mleka, dodajemy cukier i podgrzewamy. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę z budyniem i energicznie mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń. Tak przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno po łyżce budyń. Pod koniec dodajemy spirytus i mieszamy do połączenia się składników. Krem wykładamy na nasączony biszkopt i równamy wierzch.
Masa kawowa
Do zimnego mleka dodajemy kawę cappuccino i odstawiamy na około 15 minut, aby kawa się rozpuściła. Następnie dodajemy śmietanę śnieżkę i ubijamy na najwyższych obrotach. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Lekko przestudzoną dodajemy powoli do ubitej masy kawowej. Tak przygotowaną masę wykładamy równomiernie na krem budyniowy. Masa dość szybko tężeje, dlatego nie należy zwlekać z jej wyłożeniem.
Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały. Przed podaniem wierzch posypujemy ciemnym kakao.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/torcik-cappucino/