Truskawkowy sernik na zimno
Składniki
Masa serowa
- 500 g sera twarogowego zmielonego
- 200 g jogurtu greckiego
- 200 g śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 1.5 łyżki żelatyny
- 120 g biszkoptów
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- truskawki na wierzch
Masa truskawkowa
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 500 g truskawek
Przygotowanie:
Krok 1
Sernik, jogurt i śmietanka powinny być zimne, wtedy sernik szybciej się zetnie.
Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie delikatnie mieszamy ją serem i jogurtem.
Truskawki miksujemy razem z cukrem. Żelatynę przeznaczoną do masy owocowej zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody. Gdy żelatynę się rozpuści, a następnie lekko przestygnie wlewamy ją do masy truskawkowej, cały czas miksując. Masę odstawiamy do lekkiego stężenia.
Żelatynę przeznaczoną do masy serowej zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody, studzimy i gdy żelatyna jest jeszcze lekko ciepła wlewamy do masy serowej miksując przez chwilę, aby nam się dobrze rozprowadziła.
Tortownicę wykładamy folią spożywcza, na dno układamy biszkopty. Na środek tortownicy wlewamy 3 łyżki masy serowej, następnie 3 łyżki masy truskawkowej i znowu masę serową, etc. Na koniec wykałaczką mieszamy lekko obie masy. Tortownicę wkładamy do lodówki do stężenia.
Gdy sernik będzie już sztywny przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego zastygnięcia. Na serniku układamy pokrojone truskawki i zalewamy je tężejąca galaretką. Ponownie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.