Babka marchewkowa
Składniki
Ciasto
- 500 g obranej marchwii
- 250 g cukru
- 400 ml oleju
- 4 jajka
- 460 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 240 g suszonych fig
- 100 g suszonych moreli
Do dekoracji
- lukier
- kawałek zielonej masy cukrowej
- kawałek pomarańczowej masy cukrowej
Przygotowanie:
Krok 1
Obraną marchew kroimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy blenderem najdrobniej jak się da. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do niej rozdrobnioną marchewkę, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszytko ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego gładkiego ciasta. Suszone figi i morele kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy je do ciasta i całość dokładnie mieszamy.
Krok 2
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temperaturze 190 stopni C. przez około 45-50 minut. Użyłam silikonowej formy na babę wielkanocną (z kominem) o średnicy 22 cm i wysokości 12 cm. Jeśli użyjecie blaszanej formy, to nie zapomnijcie jej wysmarować masłem lub margaryną i dokładnie wysypać kaszą manną lub bułką tartą.
Krok 3
Upieczone, lekko przestudzone ciasto polewamy lukrem. Aby przygotować lukier mieszamy około 10 łyżek cukru pudru z 3 łyżkami gorącej wody i odrobiną soku wyciśniętego z cytryny. Zanim lukier zastygnie, babkę dekorujemy cukrowymi marchewkami.