Makowiec
Składniki
Składniki na struclę o długości ok. 45 cm:
- 250 g mąki
- 2 g soli
- 1 szt jajko
- 100 ml letniej wody
- 20 g oleju słonecznikowego
Dodatkowo:
- 1 łyżka rozpuszczonego masła do posmarowania ciasta
- 1 miska z olejem do zanurzenia ciasta
- 850 g masy makowej z bakaliami
- 1 bawełniany lub lniany obrus
Przygotowanie:
Krok 1
Ze składników zagniatamy ciasto i ugniatamy dopóki nie będzie kleiło się do rąk, ani do stolnicy. Formujemy je w kulę i wkładamy do naczynia z olejem słonecznikowym na 30 minut.
Krok 2
Ciasto wyjmujemy z oleju. Kładziemy na stolnicy (lub blacie) wyłożonej obrusem posypanym obficie mąką. Rozwałkowujemy do uzyskania prostokąta.
Krok 3
Ciasto bierzemy w ręce (należy zdjąć wszelkie ozdoby, by nie uszkodziły cienkiego ciasta) i rozciągamy je przy użyciu zaciśniętych pięści. Rozciągamy bardzo ostrożnie i tak długo, aż będzie na tyle cienkie, że aż prześwitujące.
Krok 4
Nakładamy cały farsz z jednej strony, ale nie na samym końcu, bo musimy go zawinąć jedną warstwą ciasta. Przy użyciu materiału zwijamy ciasto w rulon. Urywamy niepotrzebne ciasto na końcach - końce możemy posmarować roztopionym masłem, które pomoże skleić końce ciasta.
Krok 5
Przy użyciu materiału przenosimy struclę ostrożnie na blachę (nasmarowaną wcześniej tłuszczem i posypaną bułką tartą). Moja strucla miała 45 cm długości, więc musiałam ją położyć po przekątnej. Struclę smarujemy roztopionym masłem.
Krok 6
Pieczemy w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) lub 200 stopni C (bez termoobiegu) około 40 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika można ponownie posmarować je roztopionym masłem, by było smaczniejsze.
Krok 7
Podanie:
Makowca należy podawać kiedy dobrze ostygnie (trzeba odczekać około 2 godziny), inaczej nadzienie wypłynie. Struclę makową najlepiej jest serwować posypaną cukrem pudrem.