Babka marmurkowa
Składniki
część jasna
- 375 g mąki pszennej
- 300 g masła
- 270 g cukru
- 5 jajek
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
część ciemna
- 200 g cukru
- 20 g kakao
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Krok 1
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę (na najniższych obrotach). Nadal miksując dodawać kolejno: cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu, wbijać po jednym jajku. Na koniec dodać mąkę i mleko na przemian.
Krok 2
2/3 porcji otrzymanego ciasta przełożyć do (natłuszczonej i oprószonej bułką tartą) formy na babkę (2 l pojemności). Do pozostałej części ciasta dodać kakao, cukier oraz mleko i dokładnie wymieszać przy pomocy miksera. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne. Przy pomocy widelca (ja użyłem drewnianego patyczka do szaszłyków) wykonać wzory w cieście tak aby ciemne ciasto połączyło się cienkimi stróżkami z jasnym.
Krok 3
Piec w piekarniku nagrzanym 180ºC (ja piekłem w 200ºC) przez ok. 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do całkowitego wystudzenia w formie. Gotową babkę posypać cukrem pudrem i podawać.
Smacznego! :)