Babka orzechowa z kawowym lukrem
Składniki
CIASTO
- 250 g masła
- 150 g cukru pudru
- 5 jajek (rozmiar M)
- 220 g mielonych orzechów (włoskie, pekan)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
LUKIER
- 0.75 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gorącego mleka
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: piekarnik nagrzać do 180 st. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka, mielone orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W osobne misie ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Do masy maślanej dodać ok. 2 łyżki piany i wymieszać, aby „rozluźnić” nieco masę. Dodać resztę piany i delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę przełożyć do natłuszczone i obsypanej bułką tartą formy babkowej. Piec około 50 – 60 minut do tzw/ „suchego patyczka”. Zostawić w formie to przestudzenia.
Krok 2
Lukier: kawę wsypać do filiżanki/szklanki, wlać mleko i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Cukier wsypać do miski, wlać kawę z mlekiem i utrzeć grzbietem łyżki do uzyskania błyszczącej, lekko gęstej masy. W razie konieczności dodać więcej mleka lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru.
Więcej przepisów znajdziecie na www.domowe-wypieki.com