Seromakowiec
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej - na ciasto
- 5 surowych żółtek - do ciasta kruchego
- 125 ml cukru - na ciasto
- 25 dkg margaryny - na ciasto
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia - na ciasto
- 50 dkg sera mielonego na sernik z wiaderka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego - do masy serowej
- 2 jajka - do masy serowej
- 125 ml cukru - do masy serowej
- 16 g cukru waniliowego - do masy serowej
- 125 g margaryny - do masy serowej
- 1 gotowa masa makowa z bakaliami
- 2 jajka - do maku
- 125 ml cukru pudru - do masy makowej
- 1 opakowanie polewy
Przygotowanie:
Krok 1
Ze składników na ciasto zagnieść szybko kruche ciasto. 2/3 wykleić na prostokątną blaszkę 25*40 cm (wcześniej posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą). Pozostałe ciasto zamrozić.
Krok 2
Składniki masy serowej zmiksować.
Krok 3
Na masę makową: cukier puder utrzeć z 2 żółtkami na białą masę, dodać mak i ucierać razem. Ubić pianę z 2 białek i delikatnie wmieszać w masę makową.
Krok 4
Na wyklejoną ciastem blaszkę nałożyć masę makową a na nią masę serową. Na wierzch zetrzeć na grubej tarce zamrożoną 1/3 ciasta. Piec w 180 stopniach ok.50-55 minut. Można polać dowolną polewą.