Tort Black Forest Light

Dodany przez: edka (więcej moich przepisów)

Najlepszy przepis na Tort Black Forest Light - tylko na WrzącaKuchnia.pl.
Obejrzane: 2171
Porcje: 16
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Biszkopt kakaowy:

  • 7 szt jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 0.67 szklanki gorzkiego kakao
  • 0.67 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przełożenie:

  • 1 szt słoiczek konfitury wiśniowej
  • 6-8 łyżek wiśniówki lub likieru wiśniowego
  • 700 g wydrylowanych świeżych wiśni lub czereśni, poza sezonem opakowanie wiśni mrożonych
  • 3 opakowania śnieżki i składniki do jej przygotowania zgodnie z podaną instrukcją
  • 100 g gorzkiej czekolady do dekoracji
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Biszkopt:
Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać.
Kakao wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka. Dodać kakao z mąką (w częściach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami, starając się nie zniszczyć ubitej piany.
Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie rzucić go na blat. Ostudzić.

Krok 2

Przełożenie:
Konfiturę wymieszać z alkoholem (ja również mieszam z sokiem jaki puszczą owoce podczas rozmrażania).
Odkroić boki biszkoptu od formy i wyłożyć biszkopt do góry dnem na deskę lub blat wyścielony papierem do pieczenia. Odkleić papier z biszkoptu, ostrym nożem przekroić biszkopt na 3 blaty. Przygotować śnieżkę
Na paterze lub większym talerzu ułożyć pierwszy blat tortu, odłożyć 2 łyżki konfitury a resztę podzielić na 2 części. Blat posmarować połową konfitury, ułożyć połowę owoców i przykryć śnieżką. Położyć drugi blat, powtórzyć. Przykryć trzecim blatem, posmarować odłożonymi dwiema łyżkami konfitury, śnieżką oraz wiórkami z czekolady. Udekorować owocami.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×