Tort Black Forest Light
Składniki
Biszkopt kakaowy:
- 7 szt jaj
- 1 szklanka cukru
- 0.67 szklanki gorzkiego kakao
- 0.67 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przełożenie:
- 1 szt słoiczek konfitury wiśniowej
- 6-8 łyżek wiśniówki lub likieru wiśniowego
- 700 g wydrylowanych świeżych wiśni lub czereśni, poza sezonem opakowanie wiśni mrożonych
- 3 opakowania śnieżki i składniki do jej przygotowania zgodnie z podaną instrukcją
- 100 g gorzkiej czekolady do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
Biszkopt:
Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać.
Kakao wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka. Dodać kakao z mąką (w częściach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami, starając się nie zniszczyć ubitej piany.
Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie rzucić go na blat. Ostudzić.
Krok 2
Przełożenie:
Konfiturę wymieszać z alkoholem (ja również mieszam z sokiem jaki puszczą owoce podczas rozmrażania).
Odkroić boki biszkoptu od formy i wyłożyć biszkopt do góry dnem na deskę lub blat wyścielony papierem do pieczenia. Odkleić papier z biszkoptu, ostrym nożem przekroić biszkopt na 3 blaty. Przygotować śnieżkę
Na paterze lub większym talerzu ułożyć pierwszy blat tortu, odłożyć 2 łyżki konfitury a resztę podzielić na 2 części. Blat posmarować połową konfitury, ułożyć połowę owoców i przykryć śnieżką. Położyć drugi blat, powtórzyć. Przykryć trzecim blatem, posmarować odłożonymi dwiema łyżkami konfitury, śnieżką oraz wiórkami z czekolady. Udekorować owocami.