Bananowo – kokosowe muffinki z czekoladą
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0.25 łyżeczki soli
- 75 g masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 95 g cukru
- 1 szt duże jajko
- 3 szt dojrzałe banany
- 100 g czekolady deserowej
- 50 g wiórków kokosowych (plus 1-2 łyżki do posypania muffinek)
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i solą do miski. Mieszamy.
W drugiej misce ubijamy razem rozpuszczone masło, ekstrakt waniliowy, cukier i jajko.
Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do miski z mokrymi składnikami.
Następnie do mokrych składników wsypujemy suche i kilkoma ruchami mieszamy. Suche składniki powinny zaledwie lekko się zwilżyć. Dodajemy wiórki kokosowe i pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę. Chwilę mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy 12 wgłębień. Wierzch każdej babeczki możemy dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi.
Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Muffinki pieczemy 25-35 minut, aż będą rumiane.
Po wyjęciu studzimy na kratce.
Smacznego!
Krok 2
Więcej smakowitości na http://panismaczna.com i http://fb.com/PaniSmaczna. Zapraszam :)