Korzenna szarlotka

Dodany przez: poezja-smaku (więcej moich przepisów)

Wyjątkowo aromatyczna, pełnoziarnista szarlotka, pełna orzechów i fig, nadających jej wyjątkowości. Zupełnie inna od tradycyjnych szarlotek, dzięki wykorzystaniu kruchego pieczywa WASA zamiast mąki. Swój smak zyskuje dopiero po nocy odpoczywania, lecz warto czekać...
Obejrzane: 814
Porcje: 10
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 4 jabłka
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonych fig
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 6 chlebków WASA Graham
  • 0.75 szklanki drobnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0.5 łyżeczki imbiru
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto zaczynamy robić dzień przed podaniem - najlepiej wieczorem. Tortownicę o średnicy 20-21 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki jednym kawałkiem), wysmarowanym uprzednio masłem. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na 0,5 cm plasterki (wzdłuż krótszego boku, nie mogą być zbyt duże).

Krok 2

Orzechy włoskie siekamy na małe części. Wsypujemy je do naczynia. Dodajemy połowę (!) cukru trzcinowego, cynamon, imbiru w proszku oraz mieloną gałkę - mieszamy.

Krok 3

Jajka ubijamy z pozostałym cukrem mikserem, aż masa będzie puszysta. Wlewamy rozpuszczone masło, mieszamy. Dodajemy pieczywo Wasa rozkruszone w malakserze na pył i wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką.

Krok 4

Na dno tortownicy wlewamy połowę ciasta. Układamy połowę jabłek, lekko ugniatamy dłońmi i posypujemy połową mieszanki cukrowo-orzechowej. Układamy pokrojone na mniejsze części wszystkie figi. Na figi wlewamy pozostałe ciasto, układamy pozostałe jabłka, a na wierzchu posypujemy resztą mieszanki cukrowo-orzechowej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 C (grzanie góra-dół) i pieczemy 60 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 C i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w temperaturze pokojowej na całą noc - wtedy jabłka puszczą soki. Podajemy podgrzane same lub z gałką lodów waniliowych.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×