bezglutenowy pink velvet cake z truskawkami w winie

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 382
Porcje: 1
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

truskawki i marynata

  • 400 ml czerwonego wina (słodkiego lub wytrawnego)
  • 400 g truskawek + do dekoracji
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki wody
  • goździki

syrop limonkowy

  • 3 szt limonki
  • 200 g cukru
  • 250 ml wody
  • 50 ml spirytusu
  • BISZKOPT
  • 6 szt jajek
  • 50 g masła
  • 180 g cukru
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 110 g mąki ziemniaczanej
  • czerwony barwnik spożywczy
  • KREM
  • 600 g kremówki 36%
  • 300 g mascarpone
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki esencji waniliowej
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Truskawki umyć, usunąć szypułki i przekroić na połówki, odstawić. Wodę oraz cukier umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, do uzyskania klarownego syropu. Następnie dodać goździki oraz wino, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu do 30 minut. Gotowy syrop przelać przez gęste sitko i pozostawić do wystudzenia. Przygotowane truskawki zalać wystudzoną marynatą i odstawić na 1 godzinę.

Krok 2

Limonki sparzyć wrzątkiem, pokroić na cienkie plastry. W rondelku zagotować wodę z cukrem, wrzucić plasterki limonki i gotować przez 10-15 minut aż cytrusy staną się przezroczyste. Owoce wyjąć. Kiedy syrop zgęstnieje wyłączyć palnik i odstawić do wystudzenia. Do gotowego syropu dodać spirytus i połączyć. Gotową mieszanką nasączać biszkopty.

Krok 3

Dno tortownicy o średnicy 18-20 cm i wysokości 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić i odstawić. Białka wymieszać rózgą z barwnikiem i ubić na bardzo sztywno. Nadal miksując dodawać po jednej łyżce cukru. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca, a cukier się rozpuści, dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć robota i przy pomocy szpatułki wmieszać delikatnie przesiane mąki. Na koniec dodać przestudzone masło i wymieszać. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w 180ºC przez 40-50 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, pozostawić na ok. 30-40 minut, wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Podzielić na 5 równych blatów. Każdy z nich nasączyć przygotowanym syropem. Na każdym piętrze tortu układać połówki truskawek i przykrywać je warstwą kremu. Wierch tortu udekorować świeżymi owocami. Boki pozostawić surowe.

Krok 4

Kremówkę ubić na sztywno. Zmienić końcówkę robota na mieszającą (w kształcie litery, u mnie A), dodawać stopniowo mascarpone i połączyć. Na koniec wmieszać cukier puder oraz wanilię. Gotowym kremem przykrywać truskawki.

Smacznego! :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×