bezglutenowy pink velvet cake z truskawkami w winie
Składniki
truskawki i marynata
- 400 ml czerwonego wina (słodkiego lub wytrawnego)
- 400 g truskawek + do dekoracji
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki wody
- goździki
syrop limonkowy
- 3 szt limonki
- 200 g cukru
- 250 ml wody
- 50 ml spirytusu
- BISZKOPT
- 6 szt jajek
- 50 g masła
- 180 g cukru
- 120 g mąki kukurydzianej
- 110 g mąki ziemniaczanej
- czerwony barwnik spożywczy
- KREM
- 600 g kremówki 36%
- 300 g mascarpone
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki esencji waniliowej
Przygotowanie:
Krok 1
Truskawki umyć, usunąć szypułki i przekroić na połówki, odstawić. Wodę oraz cukier umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, do uzyskania klarownego syropu. Następnie dodać goździki oraz wino, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu do 30 minut. Gotowy syrop przelać przez gęste sitko i pozostawić do wystudzenia. Przygotowane truskawki zalać wystudzoną marynatą i odstawić na 1 godzinę.
Krok 2
Limonki sparzyć wrzątkiem, pokroić na cienkie plastry. W rondelku zagotować wodę z cukrem, wrzucić plasterki limonki i gotować przez 10-15 minut aż cytrusy staną się przezroczyste. Owoce wyjąć. Kiedy syrop zgęstnieje wyłączyć palnik i odstawić do wystudzenia. Do gotowego syropu dodać spirytus i połączyć. Gotową mieszanką nasączać biszkopty.
Krok 3
Dno tortownicy o średnicy 18-20 cm i wysokości 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić i odstawić. Białka wymieszać rózgą z barwnikiem i ubić na bardzo sztywno. Nadal miksując dodawać po jednej łyżce cukru. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca, a cukier się rozpuści, dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć robota i przy pomocy szpatułki wmieszać delikatnie przesiane mąki. Na koniec dodać przestudzone masło i wymieszać. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w 180ºC przez 40-50 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, pozostawić na ok. 30-40 minut, wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Podzielić na 5 równych blatów. Każdy z nich nasączyć przygotowanym syropem. Na każdym piętrze tortu układać połówki truskawek i przykrywać je warstwą kremu. Wierch tortu udekorować świeżymi owocami. Boki pozostawić surowe.
Krok 4
Kremówkę ubić na sztywno. Zmienić końcówkę robota na mieszającą (w kształcie litery, u mnie A), dodawać stopniowo mascarpone i połączyć. Na koniec wmieszać cukier puder oraz wanilię. Gotowym kremem przykrywać truskawki.
Smacznego! :)