Ciasto pomarańczowe
Składniki
ciasto
- 3 szt jajka
- 250 g mąki
- 120 g cukru
- 0.5 szklanki oleju
- 1.5 szt pomarańczy
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka imbiru
polewa
- 100 g białej czekolady
- 100 ml kremówki 36%
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Pomarańcze sparzyć gorącą wodą, zetrzeć skórkę i oczyścić z białej warstwy (np. obieraczką). Owoce zmiksować blenderem na gładką masę. Skórkę pomarańczową umieścić w misce i wymieszać z cukrem. Dodać pomarańcze, olej, jajka oraz przyprawy i dokładnie połączyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przelać do keksówki (natłuszczonej i oprószonej bułką tartą) i piec w 180°C przez 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić i polać polewą.
Krok 2
Kremówkę umieścić w rondlu z grubym dnem i podgrzewać, aż będzie gorąca. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę połamaną na cząstki i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodać sok z cytryny i połączyć. Gotową polewą pokryć ciasto. Całość udekorować plastrami pomarańczy i skórką pomarańczową.