Biszkopt rzucany z owocami
Składniki
- prawie cała szklanka mąki
- prawie cała szklanka cukru
- 6 jajek
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 garście malin
- 3 garście porzeczek
Przygotowanie:
Krok 1
Nastawić piekarnik na 170 C w opcji góra - dół
Krok 2
Oddzielić białka od żółtek. Białka porządnie ubić na sztywną pianę
Krok 3
Ustawić mikser na najniższe obroty i stopniowo dosypywać cukier
Krok 4
Mąkę jedną i drugą przesiać i zmieszać, dodawać po 1-2 łyżki na przemian z żółtkami do uzyskania gładkiego ciasta
Krok 5
Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, a boki zostawić bez papieru i bez smarowania czymkolwiek
Krok 6
Przelać ciasto do formy, na wierzchu poukładać umyte owoce
Krok 7
Piec przez około 45 minut - aż będzie wyglądało apetycznie. Dobrze jest sprawdzić czy sie upiekło w środku, wbijając w nie patyczek do szaszłyków - jak wyjdzie oblepiony ciastem to oczywiście należy piec dalej
Krok 8
Teraz rzucanie ;-) Ciasto w formie należy upuścić z wysokości około 50 cm na podłogę / na deskę
Krok 9
Odstawić do wystygnięcia - może być w wyłączonym i uchylonym piekarniku