Torcik cappuccino

Dodany przez: kuchnia Marlenity (więcej moich przepisów)

Przepyszny torcik- kto lubi zapach kawy, przełamaną delikatną nutą cytrusów-polecam. Ciasto jest proste do wykonania i wcale nie jest takie pracochłonne jak to mogłoby się wydawać.
Obejrzane: 2181
Porcje: 30
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 8 jaj wiejskich, dużych
  • 8 łyżek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cappuccino w proszku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa

  • 0.75 L kremówki (30-36 %)
  • 0.25 L kwaśnej śmietany/ jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej/pomarańczowej
  • 1 czubata łyżeczek żelatyny
  • do smaku cukier waniliowy
  • do smaku kawa do nasączania
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto: Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka- cały czas miksując na najwolniejszych obrotach a następnie wodę i olej. Mąki z proszkiem i cappuccino mieszamy i przesiewając dodajemy do ubitych jaj. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na dwie duże blachy (takie jak od wyposażenia piekarnika). Pieczemy ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni (sam dół, pod koniec zmieniając na termoobieg). Po przestudzeniu powstałe blaty ciasta kroimy na 2 równe części -tak aby otrzymać finalnie 4 płaty ciasta.

Krok 2

Masa: Przygotowujemy napar z kawy- ok.200-350 ml (w zależności jak bardzo lubicie wilgotne ciasta). Galaretkę wraz z żelatyną, rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietanę i miksujemy. Następnie, cały czas miksując, dodajemy przestudzoną, delikatnie tężejącą galaretkę i miksujemy- gdyby masa okazała się mało słodka możemy dodać cukru waniliowego.

Masę dzielimy na 3 części. Każdy blat ciasta nasączamy najpierw delikatnie kawą a następnie wykłądamy porcję masy- tak na kolejne blaty. Na ostatni blat wykładamy *polewę.

Krok 3

Polewa
1 tabliczka czekolady
150 ml kremówki. Gorącą kremówka zalewamy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×