Torcik cappuccino
Składniki
Ciasto
- 8 jaj wiejskich, dużych
- 8 łyżek wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cappuccino w proszku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
- 0.75 L kremówki (30-36 %)
- 0.25 L kwaśnej śmietany/ jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej/pomarańczowej
- 1 czubata łyżeczek żelatyny
- do smaku cukier waniliowy
- do smaku kawa do nasączania
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka- cały czas miksując na najwolniejszych obrotach a następnie wodę i olej. Mąki z proszkiem i cappuccino mieszamy i przesiewając dodajemy do ubitych jaj. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na dwie duże blachy (takie jak od wyposażenia piekarnika). Pieczemy ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni (sam dół, pod koniec zmieniając na termoobieg). Po przestudzeniu powstałe blaty ciasta kroimy na 2 równe części -tak aby otrzymać finalnie 4 płaty ciasta.
Krok 2
Masa: Przygotowujemy napar z kawy- ok.200-350 ml (w zależności jak bardzo lubicie wilgotne ciasta). Galaretkę wraz z żelatyną, rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietanę i miksujemy. Następnie, cały czas miksując, dodajemy przestudzoną, delikatnie tężejącą galaretkę i miksujemy- gdyby masa okazała się mało słodka możemy dodać cukru waniliowego.
Masę dzielimy na 3 części. Każdy blat ciasta nasączamy najpierw delikatnie kawą a następnie wykłądamy porcję masy- tak na kolejne blaty. Na ostatni blat wykładamy *polewę.
Krok 3
Polewa
1 tabliczka czekolady
150 ml kremówki. Gorącą kremówka zalewamy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy.