Bezglutenowe ciasto marchewkowe ze śliwkami
Składniki
- 70 g mąki kukurydzianej
- 70 g mąki ryżowej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 szt jajek
- 220 g grubo startej marchewki
- 200 g cukru
- 130 g oleju
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 0.5 łyżeczki kardamonu
- 150 g śliwek, pokrojonych w ćwiartki
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Suche składniki przesiać i połączyć w misce. Cukier wymieszać z jajkami, aż masa będzie gładka. Dodać olej i wymieszać jeszcze raz
Do mokrych składników dodać suche i wymieszać tylko do połączenia. Dodać marchewkę i wymieszać ponownie. Ciasto przelać do formy a na wierzchu ułożyć śliwki. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 minut do suchego patyczka.