Ciasto mandarynkowe

Dodany przez: Ilona11 (więcej moich przepisów)

Ciasto mandarynkowe - idealne na Święta. Zamiast mąki użyłam mielonych migdałów, dzięki czemu całość jest oryginalna i aromatyczna. Pachnie owocami w całym domu. Ciasto mandarynkowe zdumiewa swoja puszystością.  
Obejrzane: 1242
Porcje: 16
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

CIASTO

  • 5 mandarynek
  • 6 jajek
  • 250 g migdałów
  • 225 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

KANDYZOWANE MANDARYNKI DO DEKORACJI I LUKIER

  • 3 mandarynki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek soku z mandarynki
  • 1.5 szklanki cukru pudru
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

CIASTO:
Mandarynki (nie obrane) włóż do niewielkiego garnka. Owoce zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj je 1,5 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Ostudzone mandarynki przekrój (rozdziel) na pół, usuń ewentualne pestki i zmiksuj całe owoce razem ze skórką w malakserze lub blenderze na drobno lub drobniutko posiekaj ręcznie. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wysmaruj lekko olejem. Wyłóż papierem do pieczenia całą tortownicę, dobrze dociśnij papier. Całe jajka ubij mikserem przez około 2-3 minuty. Dodaj do nich cukier, mielone migdały i proszek do pieczenia. Zmiksuj wszystko dokładnie na najniższych obrotach miksera. Dorzuć do tego zmiksowane mandarynki i ponownie zamieszaj całość mikserem na najniższych obrotach.Wlej ciasto do tortownicy i piecz przez około 40-60 minut. Jeśli po 20-25 minutach ciasto zacznie za bardzo się przypiekać, przykryj je kawałkiem folii aluminiowej. Rozpocznij sprawdzanie ciasta po około 35-40 minutach wbijając w nie patyczek - jeśli ciasto nie oblepia patyczka to znaczy, że jest gotowe. Ja piekłam je przez 50 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do przestygnięcia. Gdy będzie już zimne, wyjmij je z formy, ostrożnie odklejając papier po bokach.

Krok 2

KANDYZOWANE MANDARYNKI:
Zagotuj w garnuszku wodę z cukrem i wrzuć do niej pokrojone w grubsze plasterki mandarynki. Gotuj owoce 20 minut. Odcedź i ostudź.

LUKIER:
Wymieszaj w miseczce bardzo dokładnie cukier puder z wyciśniętym sokiem z mandarynek, tak aby nie było żadnych grudek.

Gotowe ciasto polej lukrem i ułóż na na nim kandyzowane plasterki mandarynek. Gotowe! Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×