Ciasto mandarynkowe
Składniki
CIASTO
- 5 mandarynek
- 6 jajek
- 250 g migdałów
- 225 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1.5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
KANDYZOWANE MANDARYNKI DO DEKORACJI I LUKIER
- 3 mandarynki
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek soku z mandarynki
- 1.5 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
CIASTO:
Mandarynki (nie obrane) włóż do niewielkiego garnka. Owoce zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj je 1,5 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Ostudzone mandarynki przekrój (rozdziel) na pół, usuń ewentualne pestki i zmiksuj całe owoce razem ze skórką w malakserze lub blenderze na drobno lub drobniutko posiekaj ręcznie. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wysmaruj lekko olejem. Wyłóż papierem do pieczenia całą tortownicę, dobrze dociśnij papier. Całe jajka ubij mikserem przez około 2-3 minuty. Dodaj do nich cukier, mielone migdały i proszek do pieczenia. Zmiksuj wszystko dokładnie na najniższych obrotach miksera. Dorzuć do tego zmiksowane mandarynki i ponownie zamieszaj całość mikserem na najniższych obrotach.Wlej ciasto do tortownicy i piecz przez około 40-60 minut. Jeśli po 20-25 minutach ciasto zacznie za bardzo się przypiekać, przykryj je kawałkiem folii aluminiowej. Rozpocznij sprawdzanie ciasta po około 35-40 minutach wbijając w nie patyczek - jeśli ciasto nie oblepia patyczka to znaczy, że jest gotowe. Ja piekłam je przez 50 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do przestygnięcia. Gdy będzie już zimne, wyjmij je z formy, ostrożnie odklejając papier po bokach.
Krok 2
KANDYZOWANE MANDARYNKI:
Zagotuj w garnuszku wodę z cukrem i wrzuć do niej pokrojone w grubsze plasterki mandarynki. Gotuj owoce 20 minut. Odcedź i ostudź.
LUKIER:
Wymieszaj w miseczce bardzo dokładnie cukier puder z wyciśniętym sokiem z mandarynek, tak aby nie było żadnych grudek.
Gotowe ciasto polej lukrem i ułóż na na nim kandyzowane plasterki mandarynek. Gotowe! Smacznego!