Kołocz z makiem

Dodany przez: domowacukierniaewy (więcej moich przepisów)

Bardzo popularny na Górnym Śląsku, gdzie mieszkam, tym samym bardzo popularny i lubiany w moim domu. Zawsze robimy go na święta. Piekła go moja babcia, później mama, a teraz przyszła moja kolej. Ciasto jest dosyć pracochłonne, średnio trudne, chociaż gdy byłam młodsza wydawało mi się, że jest strasznie skomplikowane :) A wiecie, że kołocz jest symbolem obfitości? ;) Polecam gorąco!
Obejrzane: 4581
Porcje: 24
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Składniki na ciasto i posypkę

  • 1 kg mąki pszennej
  • 75 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Masa makowa

  • 500 g maku, dwukrotnie mielonego
  • 200 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g migdałów
  • 0.25 łyżeczki aromatu migdałowego
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mąkę wymieszać z solą. Masło rozpuścić, mleko podgrzać, odstawić. Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Drożdże wymieszać z 125 ml ciepłego mleka. W mące zrobić dołek, wlewać po kolei - 1) ubite jajka, 2) masło, 3) drożdże, 4) pozostałe mleko. Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odchodzić od miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2

750 ml wody zagotować, dodać mak i resztę składników masy makowej. Dokładnie wymieszać i odparować ( mak powinien mieć wilgotną konsystencję).

Krok 3

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części - mniejszą i większą. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na kwadraty 30x30 cm. Odstawić.

Krok 4

Następnie zrobić kruszonkę - masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodając stopniowo mąkę. Uformować 2 kule i odłożyć.

Krok 5

Grubszą warstwę ciasta wyłożyć na wysmarowaną masłem blaszkę, o wymiarach 36x36 cm. Na ciasto wyłożyć masę makową, przykryć cieńszą warstwą ciasta. Z ciasta na posypkę wyskubywać kawałki i zasypać nimi wierzch ciasta.

Krok 6

Piec około 45 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×