ciasto karmelowe
Składniki
spód
- 100 g gorzkiej czekolady
- 30 g mlecznej czekolady
- 150 g andrutów
- 190 g nutelli
mus
- 60 g żółtek (z ok. 3 jajek)
- 60 g mascarpone
- 30 g cukru
- 15 g masła
- 6 g żelatyny
- 200 g kremówki 36%
- 30 g cukru + 20 ml wody
- POLEWA:
- 110 g cukru
- 85 g glukozy
- 125 g kremówki 36%
- 6 g żelatyny
- 17 g białej czekolady
- 17 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Spód: na płytkiej blaszce ułożyć arkusz papieru do pieczenia a na nim ustawić rant o średnicy 18 cm. Czekolady rozpuścić z nutellą, odstawić do przestudzenia. Masę połączyć z pokruszonymi andrutami i dokładnie wymieszać. Całość przełożyć na dno rantu i wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.
Krok 2
Mus: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. W małym rondelku umieścić 30 g cukru i przygotować z niego karmel. Kiedy rozpuszczony cukier osiągnie złoto-brązową barwę dodać masło i wymieszać dokładnie szpatułą. Następnie dodać mascarpone i mieszać do połączenia składników. Rondel zdjąć z palnika, dodać namoczoną żelatynę i połączyć. Otrzymaną masę karmelową przełożyć do dużej miski i pozostawić do przestudzenia (do ok. 45C). W tym czasie w osobnym rondelku umieścić 30 g cukru z 20 ml wody i gotować aż powstanie niezbyt gęsty syrop. Jednocześnie w misie miksera umieścić żółtka i ubijać je na najniższych obrotach. Kiedy syrop będzie gotowy zwiększyć obroty robota do najwyższych i dodać gorący syrop. Całość miksować aż masa ostygnie, będzie jasna i bardzo puszysta. W tym samym czasie w drugiej misce ubić śmietanę (nie za sztywno). Kiedy masa karmelowa przestygnie, a żółtka osiągną pożądany stan do karmelu dodać 1 łyżkę żółtek i połączyć. Następnie przełożyć resztę i wymieszać. Na koniec do połączonych mas wmieszać ubitą śmietanę. Gotowy mus wyłożyć na schłodzony spód w rancie, wyrównać wierzch i wstawić na ok. 30 minut do zamrażarki a następnie do lodówki na min. 6 godzin. Po tym czasie zdjąć rant ogrzewając go lekko palnikiem cukierniczym. Ciasto wstawić do zamrażarki. W tym czasie przygotować polewę.
Krok 3
Polewa: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Cukier wymieszać dokładnie z glukozą, umieścić w szerokim garnku i przygotować z nich jasno złoty karmel. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. W miarce-dzbanku umieścić połamaną na kostki czekoladę i namoczoną żelatynę. Składniki zalać gorącym karmelem i dobrze wymieszać. Pozostawić do przestudzenia (ok. 40ºC). Przed oblaniem ciasta uderzyć mocno dzbankiem o blat w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Schłodzone ciasto wyjąć z zamrażarki, ustawić na kratce lub na szerokim kubku i pokryć przestudzoną glazurą. Dół ciasta udekorować posiekanymi (drobniej niż u mnie :)) orzeszkami ziemnymi.