placek z karmelizowaną nektarynką i morelą
Składniki
ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 160 g masła
- 83 g cukru pudru
- 1 szczpyta soli
- 1 szt żółtko
nazienie
- masło
- cynamon
- 2 szt nektarynki
- 3 szt morele
- cukier
- 1 szt jajko
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: wszystkie składniki umieścić w misie robota i mieszać przy pomocy łopaty do uzyskania miękkiej kruszonki. Wyłączyć mikser i zagnieść w dłoniach ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez ok. 30 minut. Połowę ciasta rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyciąć z niego okrąg o średnicy 20 cm (tyle co podstawa formy do tarty) i ułożyć na dnie blaszki i nakłuć widelcem. Resztę ciasta rozwałkować między arkuszami papieru na długi prostokąt. Wyciąć z niego dwa paski o szerokości równej wysokości ścianki formy do tarty. Otrzymanymi paskami ciasta wyłożyć rant tarty, wyrównać i docisnąć. Całość schłodzić w zamrażarce przez ok. 10-15 minut. Schłodzony korpus piec w 200ºC przez ok. 15 minut na złoty kolor. Wyjąć i wystudzić. Pozostałe ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 20 cm i wyciąć paski o szerokości ok. 1,5 - 2 cm. Wstawić do zamrażarki. W tym czasie przygotować nadzienie.
Krok 2
Nadzienie: owoce umyć, obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki i usunąć pestki. Na patelni rozpuścić kilka łyżek masła, posypać cukrem i ułożyć przygotowane owoce. Smażyć po kilka minut z każdej strony posypując cukrem aż owoce lekko zmiękną. Zdjąć z patelni i pozostawić do wystudzenia. Na wystudzony korpus ułożyć karmelizowane owoce, posypać cynamonem. Z wyciętych pasków schłodzonego ciasta ułożyć na wierzchu kratkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w 180ºC przez ok. 30 minut. Wyjąć i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.