placek z karmelizowaną nektarynką i morelą

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 329
Porcje: 1
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 160 g masła
  • 83 g cukru pudru
  • 1 szczpyta soli
  • 1 szt żółtko

nazienie

  • masło
  • cynamon
  • 2 szt nektarynki
  • 3 szt morele
  • cukier
  • 1 szt jajko
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto: wszystkie składniki umieścić w misie robota i mieszać przy pomocy łopaty do uzyskania miękkiej kruszonki. Wyłączyć mikser i zagnieść w dłoniach ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez ok. 30 minut. Połowę ciasta rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyciąć z niego okrąg o średnicy 20 cm (tyle co podstawa formy do tarty) i ułożyć na dnie blaszki i nakłuć widelcem. Resztę ciasta rozwałkować między arkuszami papieru na długi prostokąt. Wyciąć z niego dwa paski o szerokości równej wysokości ścianki formy do tarty. Otrzymanymi paskami ciasta wyłożyć rant tarty, wyrównać i docisnąć. Całość schłodzić w zamrażarce przez ok. 10-15 minut. Schłodzony korpus piec w 200ºC przez ok. 15 minut na złoty kolor. Wyjąć i wystudzić. Pozostałe ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 20 cm i wyciąć paski o szerokości ok. 1,5 - 2 cm. Wstawić do zamrażarki. W tym czasie przygotować nadzienie.

Krok 2

Nadzienie: owoce umyć, obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki i usunąć pestki. Na patelni rozpuścić kilka łyżek masła, posypać cukrem i ułożyć przygotowane owoce. Smażyć po kilka minut z każdej strony posypując cukrem aż owoce lekko zmiękną. Zdjąć z patelni i pozostawić do wystudzenia. Na wystudzony korpus ułożyć karmelizowane owoce, posypać cynamonem. Z wyciętych pasków schłodzonego ciasta ułożyć na wierzchu kratkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w 180ºC przez ok. 30 minut. Wyjąć i wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×