Fantazja w czekoladzie
Składniki
Ciasto
- 12 dkg masło
- 12 dkg brązowego cukru
- 2 szt jajek
- 2 szt bananów
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 12 dkg mąki
- 3 łyżki kakao
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 owoce egzotyczne do dekoracji ( do wyboru: granat, karambola,mango,kumwat )
Syrop
- 12 dkg cukru
- 2 łyżki ciemnego rumu
- 5 dkg czekolady deserowej
Przygotowanie:
Krok 1
Nasmaruj masłem formę z kominem. Piekarnik nagrzej do temp. 180\\\'C. Masło utrzyj z cukrem na krem. Ucierając, wbijaj po jajku, połącz z rozgniecionymi widelcem bananami, wiórkami kokosowymi i śmietaną. Dodaj mąkę, kakao i sodę. Wymieszaj. Ciasto rozsmaruj w formie. Piecz 50 minut.
Krok 2
Syrop:
Cukier zalej 4 łyżkami wody, podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zagotuj i na ostrym ogniu, nie mieszając, gotuj 2 minuty. Zestaw z ognia dodaj rum i czekoladę. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Nasącz ją spód i boki ciasta. Do zagłębienie ciasta włóż bukiet z plasterków egzotycznych owoców.