Mazurek migdałowy
Składniki
ciasto
- 300 g migdałów bez łupinek
- 225 g cukru pudru
- 100 g surowego białka
polewa
- 150 g migdałów bez łupinek
- 230 g drobnego cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Migdały na ciasto zemleć, utrzeć z cukrem pudrem.
Następnie dodać białka i likier migdałowy, dokładnie zagnieść w jednolitą masę.
Zwilżonymi zimną wodą dłońmi wyłożyć, formując prostokąt, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piec 30-40 minut aż ciasto będzie złotobrązowe.
Krok 2
Migdały na polewę posiekać.
Gdy ciasto będzie kończyło się piec na głębokiej patelni rozpuścić cukier. Gdy cukier nabierze koloru karmelowego należy dodać migdały i dokładnie wymieszać.
Gorącą polewą ( będzie ona gęsta) przykryć ciasto, które następnie pokroić w niewielkie prostokąty lub kwadraty.
Pokroić, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe.