Ciasto z gruszkami
Składniki
ciasto
- 250 g mąki
- 200 ml mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
gruszki
- 3 gruszki
- 800 ml wody
- 250 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1
Gruszki: owoce obrać ze skórki pozostawiając ogonki. Odkroić spód tak, aby mogły stać. Wodę umieścić w rondlu, dodać cukier, cynamon oraz sok z cytryny. Włożyć gruszki, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Wyjąć i przestudzić.
Krok 2
Ciasto: masło roztopić w rondlu, dodać cukier, mleko, proszek do pieczenia, cynamon oraz mąkę. Wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować masłem i wypełnić gotowym ciastem. Ugotowane gruszki włożyć w surowe ciasto i lekko docisnąć. Piec w 180ºC przez 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Podawać.