Sernik z miodem
Składniki
Spód
- 140 g ciastek pełnoziarnistych
- 40 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Masa serowa
- 500 g twarogu
- 200 ml miodu
- 3 łyżki mąki żytniej
- 3 jajka
- 1.5 łyżeczki cynamonu
- orzechy
Przygotowanie:
Krok 1
Spód:
Ciastka pokruszyć lub zmielić blenderem. Dodać roztopione masło, cynamon i wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie zalać gotową masą ciasteczkową.
Krok 2
Twaróg zmiksować. Powoli dodawać do niego jaja, po każdym miksując. Wlać syrop, zmiksować. Dodać mąkę, cynamon.
Krok 3
Gotową masę (będzie bardzo rzadka) wylać na ciasteczkowy spód. Na górę delikatnie wysypać warstwę posiekanych orzeszków (dowolnych).
Krok 4
Piec około 70 minut w temperaturze 180ºC. Można przykryć folią, jakby zbyt szybko 'łapało' kolor'.
Krok 5
Ostudzić. Następnie włożyć przynajmniej na 3 godziny do lodówki lub na całą noc.