Ciasto z konfiturą z pomarańczy, kakaową bezą i kremem owsiano – kawowym

Dodany przez: Domowe Wypieki (więcej moich przepisów)

„Wykwintne, jesienne ciasto – tak mogę w kilku słowach określić wypiek. Wymaga dużo pracy, ale naprawdę warto! Kruchy spód z dodatkiem domowej konfitury pomarańczowej, orzechów i mocno kakaowej bezy idealnie się uzupełnia. Krem jest niespotykany, bo z płatkami owsianymi. Pomysł na niego nasunął mi się podczas przygotowywania tradycyjnej owsianki na mleku. W trakcie gotowania płatków wydziela się tzw. „klej”, który sprawia, że owsianka się zagęszcza i staje się kremowa. Odparowując nadmiar płynu z mleka uzyskuje się coś w rodzaju budyniu, który ucierając z dobrej jakości masłem daje naprawdę fajny smak. Krem wzbogaciłam alkoholem oraz mocnym naparem z kawy. Żadna z osób, która jadła ciasto nie zorientowała się, że krem jest „owsiankowy”. Masa jest puszysta i delikatna, a płatki dają orzechowy posmak. Polecam!”
Obejrzane: 2927
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 280 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 4 szt żółtka
  • 8 szt białek (beza)
  • 320 g drobnego cukru do wypieków (beza)
  • 50 g kakao (beza)
  • 100 g posiekanych i prażonych orzechów włoskich
  • 4 szt pomarańcze (konfitura)
  • 1 szt sok z cytryny (konfitura)
  • 0.5 L wody (konfitura)
  • 150 g cukru (konfitura)
  • 60 g płatków owsianych + 5 g masła (krem)
  • 0.5 L mleka (krem)
  • 3 łyżki cukru (krem)
  • 200 g miękkiego masła (krem)
  • 30 ml whisky (krem)
  • 1.5 łyżki drobno zmielonej kawy + 45 ml wrzątku (krem)

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

KONFITURA Z POMARAŃCZY (przygotować dzień wcześniej): Pomarańcze dokładnie wyszorować szczoteczką i sparzyć wrzątkiem. Ostrym nożem lub obieraczką obrać owoce ze skórki – tylko pomarańczową część bez albedo, które nadaje smak goryczy. Skórkę pokroić w cieniutkie paseczki. Cytrynę i obrane pomarańcze przekroić na połówki i wycisnąć sok do garnka z grubym dnem. Wsypać pokrojoną skórkę. W osobne misce rozłożyć gazę (złożoną „na dwa”) o wymiarach około 30×30 cm. Przy pomocy łyżki wyskrobać pozostały miąższ w pomarańczach razem z pestkami, błonkami i przełożyć do misy z gazą. Pozostałą, białą część wyrzucić. Gazę związać sznurkiem jak sakiewkę i wrzucić do garnka z sokiem i skórką. Dolać wodę, sok z cytryny i gotować całość na małym ogniu ok. 1h. Gazę przełożyć do miski i odstawić do wystygnięcia. Wycisnąć z niej całą zawartość do garnka z sokiem i dodać cukier. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu kolejną godzinę, aż nadmiar płynu odparuje i konfitura będzie mieć odpowiednią konsystencję. Możemy to sprawdzić wkładając wcześniej do zamrażalnika mały talerzyk na ok. 20 minut. Wyjąć talerz i położyć na niego odrobinę konfitury, która natychmiast tężeje. Jeżeli w dalszym ciągu jest rzadka gotujemy ją dalej, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Przekładamy do słoiczka, zakręcamy i stawiamy na zakrętce do całkowitego zastygnięcia.

Krok 2

BLATY: Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier trzcinowy oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka. Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 równe części. Formę o wymiarach 31x20cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć równomiernie pierwszą część ciasta. Na cieście rozsmarować równomiernie połowę konfitury i posypać połową orzechów. Przygotować bezę (składniki na bezę podzielić na połowę - na dwa blaty): białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) małymi partiami cukier. Na końcu delikatnie wmieszać przesiane kakao (można delikatnie zmiksować końcówką do ubijania białek). Masę rozprowadzić na warstwie konfitury i piec w temperaturze 175 st. przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.

Krok 3

KREM OWSIANY: Mleko wlać do garnka z grubym dnem. Dodać 5 g masła, płatki owsiane, cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok.20 minut – płatki powinny być miękkie, a mleko powinno się zredukować o ponad połowę. Pod koniec gotowania mieszać owsiankę, aby się nie przypaliła. Ma powstać gęsta i kremowa ”papka”. Odstawić do wystygnięcia. Kawę wsypać do filiżanki i zalać wrzątkiem – odstawić na 15 minut. Przecedzić ”fusy” na drobnym sitku. Miękkie masło przełożyć do misy i utrzeć stopniowo dodając łyżką wystudzoną owsiankę. Na przemian dodawać zimny napar kawowy i whisky cały czas ucierając. Masa powinna być puszysta i delikatna – masło nie powinno być wyczuwalne. Na pierwszym blacie równomiernie rozprowadzić gotowy krem i przykryć kolejnym. Schłodzić przez minimum 2h w lodówce. Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×