szarlotka z musem z jabłek
Składniki
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 60 ml mleka
- 3 szt jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g musu jabłkowego
Przygotowanie:
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodawać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Z gotowego ciasta odłożyć ok. 130 g ciasta (4-5 łyżek) i wymieszać z mlekiem. Większą częścią ciasta wyłożyć dno oraz boki przygotowanej wcześniej tortownicy. Na to wyłożyć mus jabłkowy, a ten przykryć pozostałym ciastem wymieszanym z mlekiem. Piec w 180ºC przez ok. 50 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.