Ciasto ze śliwkami i bezą
Składniki
- Ciasto:
- 420 g mąki tortowej
- 200 g masła
- 6 żółtek
- 20 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Beza:
- 6 białek
- 180 g drobnego cukru
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- 800 g śliwek
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto
Masło z cukrami ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodajemy żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dłonią zagniatamy kruszonkę. Garść kruszonki odkładamy do miseczki, posłuży nam do dekoracji. Pozostałą kruszonkę przekładamy do formy o wymiarach 34x42, wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równo po całej powierzchni i dociskamy lekko dłonią. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na pół i usuwamy pestki. Połówki śliwek układamy na całej powierzchni ciasta. Śliwki posypujemy mieszanką cynamonu i cukru z prawdziwą wanilią.
Beza
Do zimnych białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną masę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy do momentu, aż rozpuści się cukier. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch ciasta, tworząc kratkę. Całość dekorujemy odłożoną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180' C. Pieczemy 20 minut z funkcją termoobiegu. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160'C i pieczemy kolejne 35 minut.
Krok 2
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/ciasto-ze-sliwkami-i-beza/