Czekoladowy torcik z kremem szampańskim i truskawkami

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Truskawki, czekolada i szampan - to zdecydowanie zestaw idealny na Walentynki. A te wszystkie wspaniałe smaki znajdziecie w jednym wypieku. Delikatny i uroczy torcik, choć nie za słodki z pewnością uczyni ten dzień wyjątkowym. Bez względu na to, czy obchodzicie Walentynki czy też nie, to i tak życzę Wam wielkiej, niekończącej się miłości. Kochajcie się mniej niż jutro, a więcej niż wczoraj...
Obejrzane: 551
Porcje: 6
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

  • Ciasto czekoladowe:
  • 200 g mąki pszennej
  • 280 g brązowego cukru
  • 170 ml oleju rzepakowego
  • 200 ml mleka
  • 60 g kakao
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem szampański:
  • 250 ml śmietanki 36 %
  • 180 ml szampana wytrawnego + 100 ml
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 0.5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Mus truskawkowy
  • 300 g truskawek *
  • 3 opakowania cukru
  • 2-3 łyżek soku z cytryny
  • Dekoracja
  • świeże truskawki i borówki
  • listki mięty

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto czekoladowe

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie sypkie składniki. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Mieszamy przy pomocy miksera, dodajemy suche składniki, mieszamy delikatnie i krótko do połączenia się składników.
Dno formy o wielkości około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu wierzch ciasta ścinamy. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa blaty.

Krok 2

Krem szampański

100 ml szampana doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem na parze do podwojenia objętości. Cienkim strumieniem wlewamy do ubitych żółtek szampana, powstanie puszysta pianka. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Do ubitej śmietany dodajemy przestudzoną masę z żółtek, żelatynę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Krem chłodzimy w lodówce.

Krok 3

Mus truskawkowy

Do truskawek dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Mus powinien być lekko kwaskowy, przez co nada świeżości tortowi. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do truskawek. Mieszamy i chłodzimy w lodówce do momentu, aż mus będzie miał konsystencję gęstego dżemu.

Krok 4

Przełożenie

Jeden blat ciasta czekoladowego przy pomocy tylki nr 12 dekorujemy kremem. Zewnętrzną i wewnętrzną stronę serca dekorujemy na około kremem szampańskim. W środku tą samą tylką wykładamy mus truskawkowy. Delikatnie przykrywamy drugim blatem ciastem, które w ten sam sposób dekorujemy. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami i listami mięty.
* użyłam mrożonych truskawek

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×