Czekoladowy torcik z kremem szampańskim i truskawkami
Składniki
- Ciasto czekoladowe:
- 200 g mąki pszennej
- 280 g brązowego cukru
- 170 ml oleju rzepakowego
- 200 ml mleka
- 60 g kakao
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem szampański:
- 250 ml śmietanki 36 %
- 180 ml szampana wytrawnego + 100 ml
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 0.5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Mus truskawkowy
- 300 g truskawek *
- 3 opakowania cukru
- 2-3 łyżek soku z cytryny
- Dekoracja
- świeże truskawki i borówki
- listki mięty
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto czekoladowe
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie sypkie składniki. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Mieszamy przy pomocy miksera, dodajemy suche składniki, mieszamy delikatnie i krótko do połączenia się składników.
Dno formy o wielkości około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu wierzch ciasta ścinamy. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa blaty.
Krok 2
Krem szampański
100 ml szampana doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem na parze do podwojenia objętości. Cienkim strumieniem wlewamy do ubitych żółtek szampana, powstanie puszysta pianka. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Do ubitej śmietany dodajemy przestudzoną masę z żółtek, żelatynę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Krem chłodzimy w lodówce.
Krok 3
Mus truskawkowy
Do truskawek dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Mus powinien być lekko kwaskowy, przez co nada świeżości tortowi. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do truskawek. Mieszamy i chłodzimy w lodówce do momentu, aż mus będzie miał konsystencję gęstego dżemu.
Krok 4
Przełożenie
Jeden blat ciasta czekoladowego przy pomocy tylki nr 12 dekorujemy kremem. Zewnętrzną i wewnętrzną stronę serca dekorujemy na około kremem szampańskim. W środku tą samą tylką wykładamy mus truskawkowy. Delikatnie przykrywamy drugim blatem ciastem, które w ten sam sposób dekorujemy. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami i listami mięty.
* użyłam mrożonych truskawek