Ciasto balowe
Składniki
Budyń
- 2.5 szklanki mleka
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 3 g żółtek
- 100 g masła
Biszkopt
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- DODATKOWO:
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietanki fix
- gorzka czekolada
- 1 puszka mleka skondensowanego
- 3 opakowania herbatników
Przygotowanie:
Krok 1
Mleko skondensowane gotować około dwóch godzin -całkowicie zanurzone w wodzie.
Krok 2
Zagotować 1,5 szklanki mleka razem z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić żółtka i mąkę. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy do niego rozpuszczoną masę jajeczną i gotujemy jak budyń. Studzimy.
Krok 3
W tym czasie robimy biszkopt: ucieramy żółtka z cukrem.
Krok 4
Białka ubijamy na sztywno i do nich wmieszamy delikatnie masę jajeczną. Potem mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na wcześniej przygotowaną blachę i pieczmy w temperaturze około 180 stopni, przez około 20 minut.
Krok 5
Ucieramy masło na gładką masę. Po czym zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednej łyżce budyniu.
Krok 6
Na przestudzone ciasto wykładamy budyń. Na nim układamy herbatniki. Na herbatniki wylewamy przestudzony karmel, na to ponownie herbatniki. Dajemy do lodówki, by stężało.
Krok 7
W tym czasie ubijamy kremówkę na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy śmietankę Fix - wymieszaną z cukrem pudrem.
Krok 8
Ubitą śmietankę wykładamy na herbatniki. Wierzch ciasta dekorujemy startą czekoladą. Wcześniej przygotowaną lub na bieżąco.