Muffinki piernikowe z orzechami laskowymi
Składniki
babeczki
- 130 g mąka
- 40 g brązowy cukier
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 szt jajko
- 0.25 łyżeczki mielony imbir
- 0.25 łyżeczki mielony kardamon
- 0.25 łyżeczki mielony cynamon
- 1 łyżeczka kakao
- 50 ml płynny miód
- 40 g masła
- 2 łyżki mleko
- 40 g posiekane orzechy laskowe
lukier
- 30 g cukier puder
- 1 łyżka woda
- 3 łyżki posiekane orzechy laskowe
Przygotowanie:
Krok 1
W misce wymieszaj suche składniki.
Krok 2
W garnuszku rozpuść masło, mleko i miód. Gdy ostygnie dodaj jajko i wymieszaj. Całość dodaj do suchych składników, wrzuć orzechy i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Foremki wysmaruj olejem i napełnij je ciastem.
Piecz ok. 20 minut w temp. 180 stopni C.
Krok 4
Gdy muffinki ostygną polej je płynnym lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody. Posyp posiekanymi orzechami.