Ciasto kokosowe Łabędzi Puch
Składniki
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 1/2 szklanek mleka
- 2 czerstwe bułki kajzerki
- 0.25 szklanki cukru
- 250 g miękkiego masła
- 1 słoiczek powideł
- 100 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Krok 1
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Kiedy piana będzie już sztywna dodać żółtka. Następnie olej, mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszać delikatnie łyżką. Wlać na blaszkę o wymiarach 25×35 cm wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 25 minut. Po upieczeniu, biszkopt przekroić na dwie części.
Krok 2
Masa: W mleku namoczyć bułki, dodać cukier i wiórki kokosowe. Całość zagotować i wystudzić. Margarynę zmiksować i małymi porcjami dodawać zimną masę kokosową.
Na spodnią część biszkoptu wyłożyć powidła śliwkowe. Na dżem wyłożyć 3/4 masy. Przykryć drugą część biszkoptu. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę i posypać uprażonymi migdałami.