Brownie z kremem bazyliowym i truskawkami
Składniki
ciasto
- 6 szt jajek
- 50 g mąki
- 80 g cukru
- 20 g gorzkiego kakao
- 150 g miękkiego masła
- 200 g gorzkiej czekolady
krem
- świeża bazylia
- 200 g kremówki 36%
- 200 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 250 g truskawek
Przygotowanie:
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować cienką warstwą masła. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukru. W tym samym czasie rozpuścić czekoladę i odstawić. Kiedy ubijana masa będzie sztywna i lśniąca dodawać po jednym żółtku, a następnie wmieszać miękkie masło w kilku partiach. Wyłączyć mikser, wlać przestudzoną czekoladę i wymieszać delikatnie łopatką. Na koniec przesiać mąkę oraz kakao i połączyć. Gotową masę przelać do przygotowanej formy i piec w 200ºC przez 12-15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia na ok. 30 minut. W tym czasie przygotować krem.
Krok 2
Bazylię posiekać. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz mascarpone i połączyć. Na koniec dodaćbazylię i dokładnie wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na przestudzone ciasto. Całość udekorować truskawkami.