Brownie z kremem bazyliowym i truskawkami

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Brownie z kremem bazyliowym i truskawkami
Brownie z kremem bazyliowym i truskawkami, jak zrobić? Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować cienką warstwą masła. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukru.  W tym samym czasie rozpuścić czekoladę i odstawić. Kiedy ubijana masa będzie sztywna i lśniąca dodawać po jednym żółtku, a następnie wmieszać miękkie masło w kilku partiach. Wyłączyć mikser, wlać przestudzoną czekoladę i wymieszać delikatnie łopatką. Na koniec przesiać mąkę oraz kakao i połączyć. Gotową masę przelać do przygotowanej formy i piec w 200ºC przez 12-15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia na ok. 30 minut. W tym czasie przygotować krem. Bazylię posiekać. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz mascarpone i połączyć. Na koniec dodać bazylię i dokładnie wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na przestudzone ciasto. Całość udekorować truskawkami.
Obejrzane: 2110
Porcje: 8
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 6 szt jajek
  • 50 g mąki
  • 80 g cukru
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g gorzkiej czekolady

krem

  • świeża bazylia
  • 200 g kremówki 36%
  • 200 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g truskawek
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować cienką warstwą masła. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukru. W tym samym czasie rozpuścić czekoladę i odstawić. Kiedy ubijana masa będzie sztywna i lśniąca dodawać po jednym żółtku, a następnie wmieszać miękkie masło w kilku partiach. Wyłączyć mikser, wlać przestudzoną czekoladę i wymieszać delikatnie łopatką. Na koniec przesiać mąkę oraz kakao i połączyć. Gotową masę przelać do przygotowanej formy i piec w 200ºC przez 12-15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia na ok. 30 minut. W tym czasie przygotować krem.

Krok 2

Bazylię posiekać. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz mascarpone i połączyć. Na koniec dodaćbazylię i dokładnie wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na przestudzone ciasto. Całość udekorować truskawkami.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×