czekoladowy sernik na zimno
Składniki
spód
- 300 g czekoladowych herbatników
- 140 g roztopionego masła
masa
- 250 g gorzkiej czekolady
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 500 g mascarpone
- wiórki gorzkiej czekolady do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
Herbatniki pokruszyć w dłoniach lub przy pomocy blendera na drobny pył. Rozpuścić masło, lekko ostudzić i wlać do herbatników. Całość zagnieść na jednolita masę. Dno i brzegi tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć herbatnikami. Wstawić do lodówki na ok. 15 minut.
Krok 2
W tym czasie przygotować masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia. Mikserem na średnich obrotach ubić kremówkę na sztywno, odstawić. Mascarpone utrzeć mikserem na gładką masę, dodać ubitą kremówkę i połączyć. Do masy dodawać cienkim strumieniem rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wmieszać pozostawiając dwukolorową masę. Wyłożyć na spód z herbatników. Na wierzch wylać resztki czekolady tworząc dekoracyjne linie. Całość udekorować wiórkami gorzkiej czekolady. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 6 godzin przed podaniem.
Smacznego! :)