Sernik czekoladowy
Składniki
Podstawa i serwowanie
- 150 g ciastek Digestive z polewą czekoladową
- 10 g masła
- 300 g truskawek
- 8 gałek lodów waniliowych
Masa
- 250 g sera twarogowego mielonego
- 150g g czekolady z zawartością minimum 65% kakao
- 5 g żelatyny
- 125 g cukru
- 2 jajka
- 150 g śmietany
Przygotowanie:
Krok 1
Zmiksuj ciastka w mikserze aby powstał z nich “piasek”. Połącz zmiksowane ciastka z masłem i wyłóż na dnie 20cm foremki z zatrzaskiem. Ugnieć dnem szklanki i pozostaw na później.
Krok 2
Czekoladę połam na drobne kawałeczki w dużej misce ustaw na garnku lekko gotującej się wody i rozpuść czekoladę.
Krok 3
Włóż twaróg, cukier i żółtka jajek do robota kuchennego i zmiksuj na jednolitą masę. Rozpuść żelatynę w łyżce wrzącej wody i dodaj do masy dokładnie mieszając.
Krok 4
Ubij białka jajek na sztywno i w drugiej misce śmietanę – uważając przy tym, żeby nie ubić jej na masło (tak właśnie mnie się zdarzyło – na szczęście miałam 300ml karton śmietany i drugim razem nie przegapiłam tego momentu).
Krok 5
Gdy czekolada bedzie rozpuszczona, przełóż masę z robota kuchennego do miski z czekoladą i dobrze wymieszaj. Dodaj ubitą śmietanę i dobrze wymieszaj. Następnie ubite białka – delikatnie mieszając żeby białka nie straciły powietrza.
Krok 6
Przełóż masę do formy i odstaw do lodówki na conajmniej 8 godzin.
Krok 7
Poustawiaj umyte i pokrojone truskwki na wierzchu ciasta i podawaj z gałką lodów waniliowych.