Babka kokosowa
Składniki
ciasto
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
polewa
- 50 ml kremówki 30%
- 50 ml mleka kokosowego
- 9 kostek białej czekolady
- 2 łyżeczki zimnej wody
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal ucierając wbijać kolejno po jednym jajku. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Na koniec dodawać wiórki kokosowe na przemian z mlekiem. Połączyć. Gotową masę przelać do formy (natłuszczonej i oprószonej bułką tartą) na babkę z kominem o pojemności 2,5 l. Ciasto piec 60 minut w 160ºC (ja piekłem 90 minut). Wyjąć i pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Nie wyjmować babki z formy, kiedy jest ciepła.
Krok 2
Polewa: żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Kremówkę podgrzać w rondlu z mlekiem kokosowym prawie do wrzenia (nie gotować). Dodać kawałki czekolady i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie całość dokładnie połączyć. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Gotową polewą polać babkę. Całość udekorować płatkami świeżego kokosa.