Drożdżowe ze śliwkami
Składniki
Ciasto
- 50 g świeżych drożdży
- 0.5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 0.5 szklanki oleju
- 0.25 szklanki mleka
- 2 jajka
- 250 g śliwek
Kruszonka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki miękkiego masła
Przygotowanie:
Krok 1
Jajka roztrzepać, odstawić. Drożdże rozkruszyć w misce, zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, olej i mleko. Na wierzch wysypać mąkę. NIE mieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny.
Krok 2
Po tym czasie ciasto wymieszać drewnianą łyżką. Śliwki umyć, wydrylować.
Krok 3
Składniki na kruszonkę zagnieść, tak, by kruszyła się w palcach. Odłożyć.
Krok 4
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wylać do formy, na wierzch poukładać śliwki. Posypać kruszonką.
Krok 5
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 70 stopni na 15 minut, później zwiększyć temperaturę do 175 stopni i piec jeszcze około 25 - 30 minut. Smacznego :)