Czekoladowe ciasto jaglane ze śliwkami

Dodany przez: Mniam (więcej moich przepisów)

Czekoladowe ciasto jaglane ze śliwkami
Czekoladowe ciasto jaglane ze śliwkami - Ciasto na bazie kaszy jaglanej jest zaskakująco delikatne i wilgotne. Obłędnie czekoladowe, więc śliwki świetnie się z nim zgrały. Takie ciasto jest też dobrym sposobem na przemycenie kaszy do diety dzieci. Kaszę jaglaną należy wypłukać w zimnej wodzie, a następnie sparzyć na sicie wrzątkiem. W ten sposób kasza nie będzie gorzka. W garnku zagotować szklankę wody i 1 1/2 szklanki mleka. Dodać kaszę i gotować około 15 min, aż będzie miękka i wchłonie płyn. Może się nawet lekko rozgotować. Do ugotowanej kaszy wlać szklankę mleka i zmiksować blenderem. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Miksując dodać porcjami kaszę oraz wlać olej. Na końcu wsypać przesiane kakao z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć. Gotową masę przełożyć do formy o średnicy 23 cm, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek skórką do ciasta. Piec w temperaturze 180*C przez około 50 min. Smacznego :)
Obejrzane: 980
Porcje: 10
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 1/2 szklanek mleka
  • 1 szklanka wody
  • 3 szt jajka
  • 0.75 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 0.25 szklanki kakao
  • śliwki węgierki

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kaszę jaglaną należy wypłukać w zimnej wodzie, a następnie sparzyć na sicie wrzątkiem. W ten sposób kasza nie będzie gorzka.
W garnku zagotować szklankę wody i 1 1/2 szklanki mleka. Dodać kaszę i gotować około 15 min, aż będzie miękka i wchłonie płyn. Może się nawet lekko rozgotować. Do ugotowanej kaszy wlać szklankę mleka i zmiksować blenderem.

Krok 2

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Miksując dodać porcjami kaszę oraz wlać olej. Na końcu wsypać przesiane kakao z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć.

Krok 3

Gotową masę przełożyć do formy o średnicy 23 cm, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek skórką do ciasta. Piec w temperaturze 180*C przez około 50 min. Smacznego :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×