Babka Jogurtowo-Kokosowa w Cytrynowej Glazurze
Składniki
Glazura cytrynowa
- 150 ml soku wyciśniętego z cytryny
- 150-200 g cukru
Ciasto
- 130 g mąki pszennej
- 150 g kaszy mannej
- 65 g wiórków kokosowych + trochę do posypania wierzchu babki
- 5 szt dużych jaj
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 150 g roztopionego, wystudzonego masła
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szt szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1
Jaja ucieramy na puszystą masę, z cukrem, cukrem waniliowym i solą.
Krok 2
Następnie wlewamy jogurt i masło. Mieszamy.
Krok 3
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi oraz kaszą manną i wsypujemy do masy jajecznej. Ponownie starannie mieszamy.
Krok 4
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą, średniej formy babkowej z kominkiem. Pieczemy 50 minut w temperaturze 160C z funkcją termoobiegu.
Krok 5
Gotową babkę lekko studzimy, wyjmujemy z formy i w bardzo wielu miejscach nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków (dzięki temu zabiegowi glazura cytrynowa łatwiej wniknie w ciasto).
Krok 6
Sok cytrynowy zagotowujemy z cukrem. Trzymamy na wolnym ogniu przez kilka minut - syrop powinien lekko zgęstnieć. Odstawiamy na parę chwil, a potem, bardzo dokładnie smarujemy nim całą powierzchnię babki. Następnie, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.