Sernik na cieście marchewkowym
Składniki
Masa serowa
- 0.5 kg sera na sernik
- 150 g cukru/erytrolu/ksylitolu
- 80 g budyniu śmietankowego
- 3 szt jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
Składniki na ciasto marchewkowe
- 190 g rafinowanego oleju rzepakowego
- 150 g cukru/erytrolu/ksylitolu
- 2 szt jajek
- 170 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
- 1 szt puszki ananasów (zostaw zalewę)
- 150 g startej marchewki
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Krok 1
Potrzebujesz na krem:
125 g serka Filadelfia (użyłam dwa opakowania serka Almette),
20 g masła,
40 g cukru pudru (zmieliłam w młynku do kawy erytrol),
1 łyżka zalewy z ananasów
Krok 2
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia lub sryskaj sprayem. Piekarnik nagrzej do 175 stopni.
Sernik przygotuj tak: jajka ubij na puch z cukrem. Powoli dodawaj resztę składników. Odstaw.
Ciasto marchewkowe przygotuj tak: jajka ubij z cukrem na puch, powoli dodawaj resztę składników. Na koniec wmieszaj delikatnie marchewkę, wiórki kokosowe i orzechy.
Na dno formy wylej ciasto marchewkowe, a na ciasto wykładamy płynną masę serową.
Wstaw do piekarnika na godzinę. Zanim zrobisz krem, ciasto musi po upieczeniu wystygnąć.
Krem przygotuj tak: wszystkie składniki umieść w misie robota kuchennego i dokładnie miksuj, tak by nie zostawić grudek masła. Polewa będzie płynna lecz po kilku godzinach zgęstnieje. Udekoruj kremem ciasto. Smacznego!