Saska strucla serowa
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 g sera tłustego*
- 100 g cukru kryształ**
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 200 g chłodnego masła
- 2 łyżki rumu
- 100 g migdałów posiekanych
- 200 g rodzynek
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
PONADTO:
- 100 g masła
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Rodzynki sparz wrzątkiem, odsącz na sitku i dokładnie osusz na ręczniku papierowym.
Krok 2
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej na blat, dodaj cukier i chłodne masło, wszystko dokładnie posiekaj nożem. Dodaj pokruszony widelcem ser, jajka, bakalie, rum i ewentualnie skórkę otartą z cytryny / ja pominęłam/, dokładnie wyrób ciasto do połączenia składników.
Krok 3
Ciasto podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na owalny kształt o grubości 2-3 cm, a następnie złóż struclę wzdłuż dłuższego boku, ale nie na pół, a 3-4 cm od przeciwległego boku. Delikatnie przyciskając połącz obie warstwy.
Krok 4
Strucle przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika i piecz 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Krok 5
Upieczone ciasto przełóż na kratkę kuchenną. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj roztopionym masłem, poczekaj, aż masło wsiąknie i powtórz czynność, aż do wyczerpania masła. Odczekaj, aż ostatnia porcja masła wsiąknie, a ciasto będzie już zimne, wtedy posyp je grubą warstwą cukru pudru. Masło i cukier puder sprawiają, że ciasto bardzo długo zachowuje świeżość.
Krok 6
Każdą struclę oddzielnie zawiń w folię spożywczą, włóż do szczelnego pojemnika na ciasto i odstaw w chłodne miejsce.
Krok 7
Każdą struclę oddzielnie zawiń w folię spożywczą, włóż do szczelnego pojemnika na ciasto i odstaw w chłodne miejsce. Tradycyjnie takie strucle piecze się już od początku Adwentu, bo im dłużej leży tym jest smaczniejsza, ale upieczona na kilka dni przed Świętami też będzie smaczna.
Krok 8
* ser mielony, taki na serniki z wiaderka do tego ciasta się nie nadaje. Najlepszy jest tłusty twaróg, suchy, dobrze odciśnięty.
**użyłam domowy cukier aromatyzowany wanilią.
***w oryginalnym przepisie była jeszcze kandyzowana skórka cytrynowa, ale ja jej nie lubię, więc zamieniłam na pomarańczową.