Imbirowe ciasto z rabarbarem
Składniki
- 150 g brązowego cukru
- 100 ml miodu
- 100 ml mleka
- 130 g masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka imbiru
- 4 łodygi rabarbaru
- 350 g mąki
Przygotowanie:
Krok 1
mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i imbirem. W rondlu umieścić masło, cukier oraz miód i podgrzewać do rozpuszczenia składników. Lekko przestudzić i dodać do mąki i połączyć. Jaka roztrzepać z mlekiem, dodać do masy i wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Łodygi rabarbaru przyciąć według długości blaszki. 1/3 ciasta wyłożyć na dno keksówki posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Na wierzch ułożyć dwie łodygi rabarbaru i lekko docisnąć. Wyłożyć następną część ciasta i kolejne 2 łodygi warzywa. Na koniec całość przykryć pozostałą porcją ciasta. Piec w 160ºC przez 1,5 h. Wystudzić i podawać.