torcik oreo
Składniki
spód
- 120 g ciasteczek oreo (bez kremu)
- 70 g rozpuszczonego masła
masa
- 60 g ciasteczek oreo (bez kremu)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 300 ml śmietany 36%
- 350 g mascarpone
- 50 g cukru pudru
- 10 g żelatynyxt
- DODATKOWO:
- 200 g śmietany 36%
- 150 g mascarpone
- 8 szt ciasteczek oreo
- 30 g cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
SPÓD: ciasteczka pokruszyć przy pomocy blendera na drobny pył. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Gotową masą wyłożyć dno torownicy o średnicy 18 cm, docisnąć i schłodzić w zamrażarce do stężenia.
Krok 2
Ciasteczka oreo pokruszyć drobno przy pomocy blendera. Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i odstawić do napęcznienia. Gotową żelatynę rozpuścić w misce na parze wodnej i odstawić. W misie robota umieścić mascarpone, śmietanę, cukier puder, ekstrakt z wanilii i ubić na sztywno. Do rozpuszczonej żelatyny dodać część ubitego kremu i wymieszać energicznie aby nie powstały grudki. Dodać pozostały krem i połączyć. Na koniec wmieszać szpatułą pokruszone markizy. Otrzymaną masę wyłożyć na zastygnięty w formie spód i wstawić do lodówki lub zamrażarki do stężenia. Przed wyjęciem ciasta z formy, ogrzać ją palnikiem cukierniczym i ostrożnie zdjąć obręcz/rant. Gotowe ciasto udekorować ubitą śmietaną z mascarpone i cukrem pudrem oraz ciasteczkami.