Staroangielski paj jabłkowy
Składniki
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 175 g zimnego masła
- 4 łyżki zimnej wody
- ½ łyżeczka soli
- Nadzienie:
- 8-10 jabłek antonówek średniej wielkości
- 3 łyżki soku z cytryny
- 100 g cukru *
- 100 g cukru *
- 1 łyżeczka cynamonu
- 15 g masła
- Dodatkowo:
- 60 ml mleka
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto
Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, sól i wodę. Szybko zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez pół godziny. Tortownicę o wymiarach 23 cm smarujemy masłem. 2/3 ciasta wałkujemy na cienki blat. Krążek ciasta powinien być większy od dna tortownicy o 5-6 cm. Ciasto delikatnie nawijamy na wałek, przekładamy do formy i lekko dociskamy do boków.
Formę wypełniamy jabłkami, delikatnie je dociskając. Na wierzchu jabłek układamy wiórki masła. Pozostałą część ciasta należy rozwałkować na blat o wielkości średnicy formy. Przykrywamy nim jabłka i łączymy z bokami ciasta formując dookoła wałeczek. Z resztek ciasta wycinamy jesienne ozdoby i zdobimy nimi ciasto. Wierzch smarujemy mlekiem. Na środku ciasta robimy małe nacięcie nożem, aby zbierająca się para mogła swobodnie znaleźć ujście.
Nadzienie
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Cynamon, mąkę kukurydzianą i cukier mieszamy ze sobą w dużej misce. Dodajemy jabłka i dokładnie mieszamy, aby jabłka pokryły się mieszanką. Paj wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 45 minut. Ciasto po upieczeniu powinno mieć złoty kolor. W połowie czasu pieczenia możemy przykryć ciasto, aby za bardzo się nie zrumieniło.
Paj smakuje genialnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto proponuję podać z gałką waniliowych lodów.
* można zwiększyć ilość cukru, jeśli jabłka są bardzo kwaśne
Notes
- bardzo ważny jest rodzaj użytych jabłek. Jabłka powinny być winne i kwaskowe.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/staroangielski-paj-jablkowy/