tarta z kremem waniliowym i owocami
Składniki
korpus
- 200 g mąki pszennej
- 135 g masła
- 65 g cukru pudru
- 1 szt żółtko
- 1 szczpyta soli
krem
- 4 szt żółtka
- 50 g cukru
- 170 ml mleka
- 60 g kremówki 36%
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 2 szt laski wanilii lub 3 łyżeczki esencji waniliowej
- truskawki
- borówka amerykańska
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i wyrobić hakiem gładkie, jednolite ciasto (nie za długo). Podzielić na dwie części. Mniejszą rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na dwa długie, wąskie paski o szerokości ok. 2 cm i grubości ok. 3 mm. Pozostałe ciasto rozwałkować (między arkuszami papieru do pieczenia) na okrąg o średnicy 20 cm i tej samej grubości co prostokąty. Wszystkie elementy schłodzić w zamrażarce. Następnie paskami ciasta wyłożyć ściankę rantu o średnicy 20 cm tworząc bok tarty. Na dnie ułożyć okrąg, docisnąć łącząc z bokami i nakłuć wykałaczką. Ciasto piec ok. 15 minut w 200ºC. Do jasno złotego koloru. Gotowy korpus wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
W rondelku umieścić mleko, ziarna wanilii oraz kremówkę, dobrze wymieszać i podgrzewać do osiągnięcia 80°C. W tym samym czasie w drugim rondelku połączyć rózgą żółtka z cukrem, i mąką ziemniaczaną. Kiedy mieszanka mleczna osiągnie pożądaną temperaturę, przelać ją do rondla z masą jajeczną i, mieszając rózgą, podgrzewać do osiągnięcia 85°C, aż całość zgęstnieje. Otrzymany krem wstawić do zamrażarki aby szybko ostygł. Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą okrągłą końcówką i wypełnić wystudzony korpus ciasta. Całość udekorować połówkami świeżych truskawek i borówką amerykańską.