Sernik z crème brûlée na spodzie ciasteczkowym

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

sernik z crème brûlée na spodzie ciasteczkowym
sernik z crème brûlée na spodzie ciasteczkowym, jak zrobić? Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka umieścić w pojemniku blendera i zetrzeć na drobny pył. Przełożyć do miski, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Gotową masę ułożyć na dnie przygotowanej wcześniej tortownicy i docisnąć. Wstawić do zamrażarki na ok. 5 minut. Piekarnik nastawić na 175ºC. Twaróg zmielić trzykrotnie (użyłem blendera), przełożyć do misy miksera, dodać mascarpone i mieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Dodać cukier i nadal mieszać. Następnie przesiać mąkę. Kiedy masa się połączy, wbijać po jednym jajku oraz żółtko. Na koniec dodać kremówkę. Gotową masę wylać do tortownicy na ciasteczkowy spód. W czajniku zagotować wodę, a następnie wlać ją do keksówki. Formę z wodą wstawić do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom. Wyżej umieścić kratkę do pieczenia, a na niej ustawić sernik i piec przez 15 minut. W tym czasie przygotować warstwę crème brûlée.
Obejrzane: 7147
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

spód

  • 200 g ciasteczek speculoos
  • 3 łyżki roztopionego masła

masa serowa

  • 400 g prawdziwego twarogu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 80 ml kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 150 g cukru
  • 1 szt żółtko
  • 2 szt jajka
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka umieścić w pojemniku blendera i zetrzeć na drobny pył. Przełożyć do miski, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Gotową masę ułożyć na dnie przygotowanej wcześniej tortownicy i docisnąć. Wstawić do zamrażarki na ok. 5 minut.

Krok 2

Piekarnik nastawić na 175ºC. Twaróg zmielić trzykrotnie (użyłem blendera), przełożyć do misy miksera, dodać mascarpone i mieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Dodać cukier i nadal mieszać. Następnie przesiać mąkę. Kiedy masa się połączy, wbijać po jednym jajku oraz żółtko. Na koniec dodać kremówkę. Gotową masę wylać do tortownicy na ciasteczkowy spód. W czajniku zagotować wodę, a następnie wlać ją do keskówki. Formę z wodą wstawić do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom. Wyżej umieścić kratkę do pieczenia, a na niej ustawić sernik i piec przez 15 minut. W tym czasie przygotować warstwę crème brûlée.

Krok 3

Kremówkę, cukier oraz ekstrakt waniliowy umieścić w rondlu i podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Kiedy masa będzie gorąca zdjąć z ognia. W osobnej misce roztrzepać żółtka, a następnie dodawać do nich po jednej łyżce gorącej śmietany z cukrem i wanilią energicznie mieszając. Odstawić. Po 15 minutach pieczenia, sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce na ok. 7 minut, aż wyrówna się jego powierzchnia. Temperaturę piekarnika zredukować do 120ºC. Kiedy wierzch sernika będzie równy, ostrożnie wykładać na niego po jednej łyżce masy jajecznej. ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut. Sernik chłodzić przez ok. 30 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kolejne 30 minut przy całkowicie otwartych drzwiczkach, a następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce. Kiedy sernik wystygnie, wstawić go do lodówki na całą noc lub najlepiej na całą dobę. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć równomiernie cukrem (użyłem sitka z dużymi oczkami) i przypalić palnikiem cukierniczym. Podawać.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×