Sernik z crème brûlée na spodzie ciasteczkowym
Składniki
spód
- 200 g ciasteczek speculoos
- 3 łyżki roztopionego masła
masa serowa
- 400 g prawdziwego twarogu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 80 ml kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 150 g cukru
- 1 szt żółtko
- 2 szt jajka
Przygotowanie:
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka umieścić w pojemniku blendera i zetrzeć na drobny pył. Przełożyć do miski, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Gotową masę ułożyć na dnie przygotowanej wcześniej tortownicy i docisnąć. Wstawić do zamrażarki na ok. 5 minut.
Krok 2
Piekarnik nastawić na 175ºC. Twaróg zmielić trzykrotnie (użyłem blendera), przełożyć do misy miksera, dodać mascarpone i mieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Dodać cukier i nadal mieszać. Następnie przesiać mąkę. Kiedy masa się połączy, wbijać po jednym jajku oraz żółtko. Na koniec dodać kremówkę. Gotową masę wylać do tortownicy na ciasteczkowy spód. W czajniku zagotować wodę, a następnie wlać ją do keskówki. Formę z wodą wstawić do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom. Wyżej umieścić kratkę do pieczenia, a na niej ustawić sernik i piec przez 15 minut. W tym czasie przygotować warstwę crème brûlée.
Krok 3
Kremówkę, cukier oraz ekstrakt waniliowy umieścić w rondlu i podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Kiedy masa będzie gorąca zdjąć z ognia. W osobnej misce roztrzepać żółtka, a następnie dodawać do nich po jednej łyżce gorącej śmietany z cukrem i wanilią energicznie mieszając. Odstawić. Po 15 minutach pieczenia, sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce na ok. 7 minut, aż wyrówna się jego powierzchnia. Temperaturę piekarnika zredukować do 120ºC. Kiedy wierzch sernika będzie równy, ostrożnie wykładać na niego po jednej łyżce masy jajecznej. ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut. Sernik chłodzić przez ok. 30 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kolejne 30 minut przy całkowicie otwartych drzwiczkach, a następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce. Kiedy sernik wystygnie, wstawić go do lodówki na całą noc lub najlepiej na całą dobę. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć równomiernie cukrem (użyłem sitka z dużymi oczkami) i przypalić palnikiem cukierniczym. Podawać.